Čím ochucuji

No a proč se tedy chemické konzervanty do sušeného masa někdy přidávají?

      No zkuste se nad tím zamyslet. Já nakoupím kilo hovězí kýty a nakrájím. Naskládám do sušičky. No a potom můžu stát celou dobu před sušičkou, a co vidím? Vidím, jak mi do vzduchu mizí peníze. Kdybych proces sušení zastavil 2 hodiny před koncem, tak mám de facto sušené maso. To maso obsahuje pořád dost vody, která mu zvyšuje hmotnost, a já mám prostě toho masa víc. Aby se mi nekazilo, přidám chemický konzervant. Prodám vodu za 2000 Kč/kg. To bylo samozřejmě jen hypoteticky. Takhle já to nedělám. Takovým lidem říkám obchodníci s deštěm. Kolikrát jsem slyšel argument: „To vaše maso je přesušené. Ten a ten výrobce to měl pěkně měkoučké.“ Sušené maso je sušené maso a nedá se prostě očekávat, že bude měkoučké. Takže bacha na konzervanty v sušeném mase.

Čím tedy ochucujeme?

      Společným jmenovatelem u všech příchutí je jednoduchost a kvalita surovin. Žádné příchutě BBQ nebo Teriyaki u nás nenajdete. Od každého druhu masa máme vždy solenou variantu. Tedy čistě maso a sůl. Nic víc. Dá se dokonce uvařit ve vodě, kde změkne a poslouží jako polévka. Jeden zákazník mi dokonce psal, že mu moje maso zachránilo život, když uvíznul v Alpách v bunkru z první světové. Dál máme chilli, které není klasické huburvoucí peklo. Používáme čerstvé papričky habanero a kajenské. I když je tam těch paprik spousta, maso pálí jen velmi jemně a celé to spíše chutná po paprikách. Vepřové maso děláme v pánské variantě s česnekem a dámské variantě se zázvorem a tymiánem. Jak česnek, tak zázvor musí být samozřejmě opět čerstvý. Pak například kombinuji červený vinný ocet a koriandr nebo muškátový oříšek a červené víno. Každá příchuť je prostě úplně jiná. Do budoucna plánujeme i nějakou tu krůtu a možná nějaké další vepřové maso.

 

                _vyr_5200_cz_pim_125287001001_00                     894-8945262_worcestershire-sauce-lea-and-perrins

Tento web používá soubory cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde.