Jak suším já?

Postup je to jednoduchý, i když časově náročný. My používáme pouze základní nástroje: nůž, prkénko a horkovzdušnou sušičku. Já tomu s nadsázkou říkám metoda MUŽ A NŮŽ. Zpracováváme zadní hovězí, případně vepřovou kotletu. Než se maso nakrájí, musí se důkladně zbavit blan a tuku. Vybíráme schválně libové části, protože takový mramorovaný prorostlý vysoký roštěnec je sice výborný na steak, ale my bychom museli ten skvělý tuk vyřezávat. Po usušení by nám totiž žluknul a masu by to zhoršovalo chuť. Po odblanění se maso nakrájí na tenké plátky (3-5 mm) a naloží se do směsi omáček a koření. Tam si přes noc odpočine a ráno jde do sušičky. Potom se už jen suší na 60 °C takových 8 hodin a máme hotovo.

Proč se nebojím prozrazovat svoje know-how?

      Není to žádné tajemství. Lidé suší maso tisíce let. Existují stovky návodů na internetu, jak sušené maso doma připravovat. Já vlastně vyrábím ve firmě maso stejným způsobem jako kdysi doma pro sebe a moje známé. Nic se nezměnilo a tuto metodu zná kdekdo. Ale každý člověk, který zkusil sušit maso, ví, že je to práce vyžadující hodně času a trpělivosti. Často čtu komentáře: „Lidi, usušte si to doma, nic na tom není“. A já souhlasím. My tu nejsme pro lidi, kteří jsou ochotni věnovat čas a energii a vyrobit si ho. My jsme tu pro ty, kteří mají sušené maso rádi, ale svůj čas investují raději jinam.

krajime   susene_maso   giphy

Takže ani receptura není tajná?

      Ne, není. Není na ní nic neobvyklého, tajného či složitého. Nejoblíbenější příchuť je u nás hovězí pepřové. No a tam se míchá pouze pepř, sůl, sojovka a worcesterovka. Tak to dělá každý domácí výrobce sušeného masa. Klíč je z části ale v tom, vybrat kvalitní suroviny. Sojovka musí být poctivě fermentovaná, ne nějaká rychlokvaška s povidlím. Worcesterová omáčka musí být z Worcesteru. Jedině tam ji vyrábí původně a nešidí ji náhražkami. Pepř musí být samozřejmě čerstvě namletý. No a další věci jako glutamáty, konzervanty, zvlhčovače a škroby tam prostě nemají co pohledávat. Nejsou tam potřeba. Pokud použiju kvalitní ingredience, nepotřebuji umělé. Pokud maso pořádně vysuším, nepotřebuji chemicky konzervovat.